Vali toataimele õige valgusega kasvukoht – kodus ja kontoris

Lopsakad ja kaunid toataimed muudavad kodu ja kontori hubaseks, loovad mõnusat meeleolu, parandavad õhku, toovad küllust majja ja aitavad ruume kujundada. Mida aga uue rohelise sõbra valimisel valguse puhul tähele panna?
Vaata toataimede valikut Botanicumi lehelt.

Iga taim on eriline nagu inimesedki. Mõni leplik ja vähenõudlik, teine aga kapriisne ja pidevat tähelepanu vajav. Nii on ka toataime valimisel väga oluline jälgida, millised on taime kasvuks vajalikud tingimused, kas su kodu või kontor soosib või piirab taime kasvu. Lisaks ka seda, kui palju sul on aega taimele pühenduda. Huupi tegutsedes tunned taimest küll kohest rõõmu, aga pead leppima tema kiratsemisega tulevikus.

Kas sinu kodus on palju päikest või hoopis varjuline?

Toalilled janunevad valguse järele, samas võivad nemadki saada päikesepiste kesksuvise otsese päikese käes. Siin on sulle hea juhis, millisele kasvukohale, mis lilli sättida.

Otsese päikesega kasvukoht – ulatub kevadisel-suvisel ajal aknast kuni 1 meetri kaugusele. Ideaalne kaktustele ja sukulentidele. Paljudele taimedele aga kahjuks liiga ere. Neid tuleb suvise keskpäevase päikese eest kaitsta kas ruloo, kardinate või ajutise eemale tõstmisega. Päikeseküllast aknalauda naudivad: ananass, bugenvillea, kõrge mätashari (1-aastane taim), polster-turdleht, roos-hibisk ehk Hiina roos/kask, vahalill, kirinõges, ambõis, rohtliilia, tääkliilia, havisaba, Blossfeldi kalanhoe, ratsuritäht, tups-rohtliilia. Jälgi oma taime hoolega ning vajadusel vaheta asukohta!

Heleda või hajusa valgusega kasvukoht – jõuab ruumi ossa, mis jääb 1-1,5 meetri kaugusele aknast, kuhu paistab kogu päev või teatud ajal päevane päike. Läbi õhuliste kardinate või puuvõra paistev päike, mis jõuab lilleni kuni 1 meetri kauguselt, on samuti hajusa valgusega taime mõistes. Selline valgus sobib kõige paremini enamikele taimedele, sh: põõsas-tõlvpuu, draakonipuu, lõhnav draakonipuu, harilik luuderohi, puis-turdleht, krüsanteem, dudleia, ilupaprika, fuksia ’Ballet Girl’, roniliilia, sultan-lemmalts, kalanhoe ’Wendi’, harilik vahalill, käänd-safrantähk, mandevilla jt.

Mõõduka või varjulise valgusega kasvukoht – jõuab ruumi ossa, mis jääb päikest saavast aknast 1,5-2 meetri kaugusele. Varjuliseks kasvukohaks peetakse ka põhja poole avaneva akna juurde jäävat ala, sest siia langeb vaid veerand päikesepoolse akna valgusest. Varju taluvaid taimi, eriti eredavärviliste lehtedega, võib ajutiselt paigutada pimedamatesse nurkadesse, kuid vii nad iga 2-3 nädala tagant valgemasse kohta nö suvitama. Mõõduka ja varjulise valguse käes kasvavad: aglaoneema, roomav viigipuu, Jaapani fatsia, juusadiantum, roniv filodendron, helksiine (majaõnn, poisipea), kuld-nõelköis, pitslehik, pesa-raunjalg, selaginell jt.

Pime kasvukoht – pimedaks peetakse taime jaoks kohta, mis algab 2 meetri kauguselt päikesepoolsest aknast, isegi kui sealt paistab päike kogu päeva või osa ajast. Valguse intensiivsus on pea olematu ja taimed kiratsevad, kuigi meile võib tunduda see hästi valgustatuna. Pimedas kasvukohas vajavad taimed kindlasti taimelampe.

Rusikareegel: säti päikest armastavad taimed ruumis nii, et nad saavad kogu päeva jooksul päikest, näiteks lõunapoolse akna alla. Ida-või läänepoolse akna all saavad taimed teatud osa päevast päikest, aga siiski lühema aja. Kirjude ja värviliste lehtedega taimed vajavad rohkem valgust, kui roheliste lehtedega.

Kuna taimed keeravad end vastavalt lähima valgusallika suunas, tuleb neid aeg-ajalt pöörata, muidu jäävadki nad kaldu nagu Pisa torn. Arvesta aga, et see reegel ei kehti jõulukaktusele, kes võib seejärel õied maha visata.

Taimi mõjutab nii valguse intensiivsus kui ka kestus

Enamik troopika ja lähistroopika taimi vajab kasvamiseks 12-16 tundi päikesevalgust. Eestis saame talvisel ajal arvestada vaid 6-8 tunni jagu mitteintensiivse valgusega.
Seepärast oleks hea talvisel ajal kasutada taimelampe või tuua aknast kaugemal olevad taimed aknalauale.

Paljud subtroopilised taimed aga puhkavad talvisel ajal ajal ning vajavad puhkeperioodiks kuiva, valget ja jahedat paika.

Loe taimede temperatuuri vajaduste ning kastmise kohta meie blogist: Kuidas toataimede eest hoolitseda?

Telli pildil olev taim: kalamondiinipuu.

Reeglina vajavad õisdekoratiivsed taimed õiepungade arenguks rohkem valgust kui lehtdekoratiivsed taimed. Näiteks vajavad osa taimi 12 tundi valgust, teised aga alla selle. Samas on jälle toalilli, mille õite moodustumine ei sõltu üldse päevavalguse kestvusest.

Liiga keeruline? Vali vähenõudlik toataim!

Kui taimede kapriisid käivad sulle üle jõu, aga soovid oma kodu või kontorisse mõnda vahvat potilille, siis ära heida meelt! Toalillede laiast valikust leiab ka väga leplikke isendeid, kes jäävad ellu keerukamates valguse, temperatuuri, kastmise või toitainete vähesuse tingimustes. Need sobivad nii algajatele rohenäppudele, töönarkomaanidele või tudengitele.

Vähenõudlikud toalilled: hiigeltääkliilia, kolmevöödiline havisaba, teravalehine havortia, särav piimalill, vöötaaloe ehk tiigerkaktus, lehtliilia, ferokaktus.

Millist lille kinkida?

Kui saaja armastab potililli, siis värvikas lilleampel või sarmikas krüsanteem tuletab sind meelde kogu suve päikeseliste õitega. Lopsakate kirjude lehtedega tiigerlehik või alati vormis kummipuugi on hea valik meie uuest Botanicumi toataimede kollektsioonist.

Tutvu Botanicumi valikuga siin: