Valmista ise kokedama – ehk taim armsas samblapallis

Kokedama on pärit Jaapanist ning see on viis kasvatada toataime poti asemel rohelises ja looduslikus samblapallis. Kindlasti püüab see pilku ja rikastab nii elutuba, kontorit, kööki, vannituba, kui ka aeda. Kokedama on saanud populaarseks tänu oma ainuomasele ilule, mis muudab omakorda ruumi ka looduslähedasemaks. Panime kokku juhise, kuidas kokedamat ise valmistada ning kuidas selle eest hoolitseda.

Mida läheb vaja:

  1. väikest toataime (vaata meie soovitusi allpool või vaata laiemalt levinud toataimede valikud ka näiteks meie Botanicumi kollektsioonist)
  2. värsket turbasammalt
  3. bonsai mulda
  4. rohelist sammalt
  5. vett
  6. jutet või nööri

Interflora soovitused kokedama sisse istutamiseks:

Lihtsaim on alustada kokedama valmistamist taimega, mida on lihtne kasvatada, mis talub kuiva õhku ja kasvab aeglaselt. Sukulendid, nagu näiteks soomuslehik ja jõulukaktus, samuti filodendronid, kuld-nõelköis, sõnajalad ja epifüüdid, nagu näiteks orhideed ja bromeeliad, on algajale hea valik.

1. samm:

Alustuseks eemaldage ettevaatlikult taim potist, et mitte kahjustada selle juuri. Raputage õrnalt maha liigne muld, kuid pole vaja seda kõike eemaldada. Tihedamate juurepallide puhul võib olla vajalik juuri veidi trimmida.

2. samm:

Sega kausis üks osa turbasamblamulda ühe osa bonsaimullaga. Lisa järk-järgult vett ja sõtku segu, kuni see muutub piisavalt paksuks, et oma kuju hoida ning ei tilgu veest. Õige mullasegu on kokedama tervise jaoks ülioluline, tagades õige tasakaalu piisava niiskuse ja äravoolu vahel.

3. samm:

Vormi mullast väike "vulkaan" ja aseta taim selle keskele. Proovi taime mullaseguga tugevdada ja stabiliseerida. Pea meeles, et kõik taimejuured peavad olema kaetud mullapalliga. Et juured välja ei ulatuks, proovige mullapall teha 2–3 cm võrra juurepallist suuremaks.

4. samm:

Aseta niiske sammal tasasele pinnale ja mähi see mullapalli ümber. Kokedama ei pruugi kohe ilus ja ümmargune välja näha, kuid hakkab vaikselt kuju võtma.

5. samm:

Keeruta nöör mitmekordselt ümber samblapalli, et kõike kindlalt koos hoida. Nöör ei hoia ainult sammalt paigal, vaid on ka dekoratsiooniks. Võite olla nii loominguline kui soovite, tehes nööriga mustreid või hoides selle lihtsa ja maalähedasena.

6. samm:

Kui teie kokedama-pall on koos ja nööriga kinni seotud, lõigake ära kõik lahtised nööriotsad või liigne sammal, et anda pallile kena välimus. Nüüd on see näitamiseks valmis! Kokedamas saab asetada dekoratiivsele taldrikule või nööriga õhku riputada, tuues teie koju või kontorisse looduslähedust.

Kuna sukulendid armastavad valgust, on parem paigutada need päikesepaistelisse kohta, samas kui varjutaluvad toataimed, nagu filodendronid, kuld-nõelköis ja tõlvlehik, sobivad ka vähese loomuliku valgusega kohtadesse.

Kokedama eest hoolitsemine

Kokedama eest hoolitsemine on üsna lihtne. Kui samblapall tundub puudutamisel kuiv, kastke see vette. See on tavaliselt kord nädalas, kuid võib varieeruda olenevalt ruumi niiskusest ja temperatuurist. Luba kokedamal vähemalt 15-20 sekundit vees olla, et see saaks end täis imada, seejärel lase sel enne oma kohale tagasi paigutamist nõrguda. Väeta oma kokedamat iga paari kuu tagant vedela väetisega, et taim oleks terve ja õitseks.

Tutvu meie toataimede valikuga: